Belastingen

JONGEREN STELLEN ECONOMISCH EN SOCIAAL TOEKOMSTPACT VOOR

Maak einde aan hoge belastingsdruk en ondoelmatig sociaal beleid

Een nieuwe coalitie creƫert volgens Jong VLD Mechelen een interessante kans om enkele taboes te doorbreken. Zo willen we de belastingen verlagen en het sociaal beleid beoordelen op haar resultaten in plaats van haar intenties. Nu een coalitiewissel in de maak is, kan het beleid ingrijpend bijgesteld worden. Daarom stellen de jonge liberalen enkele fundamentele hervormingen voor in de vorm van een toekomstpact. Als men deze beleidsvoorstellen aanneemt, ziet de toekomst er voor onze generatie alvast wat rooskleuriger uit.


Versterk economisch weefsel


"Onze economie wordt ondergraven door een hoge belastingdruk. Deze belastingen ontmoedigen alle economische activiteit en aldus de creatie van welvaart en werkgelegenheid. In onze gemeente kunnen we ons steentje bijdragen aan een ondernemersvriendelijker klimaat", stelt Jitte Akkermans, voorzitter van Jong VLD Mechelen. "Om het economische weefsel te versterken stellen we voor de oppervlaktebelasting te verlagen. Dat kan als we alle subsidies aan bedrijven schrappen, slechts de helft van de ambtenaren die met pensioen gaan vervangen en de schuldgraad bevriezen. Als we de overbodige Nekkerhal verkopen, kunnen we de schuldgraad zelfs verlagen."


Stop transfer arm naar rijk


"Bij het sociale beleid moeten we niet alleen naar de goede intenties kijken, maar ook naar de onbedoelde gevolgen van het beleid", vertelt Jorrick Van der Heyden, woordvoerder van Jong VLD Mechelen. "Men financiert diensten zoals cultuur, waarvan vooral de midden- en bovenklasse gebruik maakt, met algemene werkingsmiddelen. Zo ontstaat er een transfer van arm naar rijk. Andere voorbeelden daarvan zijn de tussenkomst van de stad in inbraakbeveiliging, renovaties, groendaken, feestcheques en sportinfrastructuur. We stellen voor deze tussenkomsten in te ruilen voor een algemene lastenverlaging. Zo kan de Mechelaar gewoon zelf kiezen waaraan hij zijn geld uitgeeft."


Jong VLD Mechelen pleit ervoor om samen met de oude coalitiepartner een aantal taboes te laten sneuvelen. "We hopen dat deze voorstellen, die we al eerder lanceerden, nu wel de nodige aandacht krijgen", concludeert Jitte Akkermans. "Als men de voorstellen aanneemt, legt men de basis voor een betere toekomst."