GAS-boetes

2.158 GAS-BOETES UITGESCHREVEN IN MECHELEN IN 2011

Haal grove borstel door de GAS-boetes

In 2011 werden er 2.158 GAS-dossiers gestart en 1.646 GAS-boetes betaald. Dat zijn al meer dan dubbel zoveel dossiers als in 2007. Zo'n GAS-boete kan oplopen tot 250 euro. Jong VLD Mechelen stelt voor de regels aan te passen. Slachtofferloze overtredingen dienen niet langer bestraft te worden. Concreet wil Jong VLD dat men de politieverordening zeker aanpast voor alcohol, vuurwerk, wildplassen en bijeenkomsten.

 

Te ijverig?


"Een stad als Brugge heeft vorig jaar niet meer dan 400 GAS-boetes uitgeschreven, waarvan 99 voor wildplassen. De stad Sint-Niklaas, met ongeveer evenveel inwoners als Mechelen, komt nog niet aan 320 GAS-overtredingen in 2010. Mechelen neemt hier een twijfelachtige koppositie in", vertelt Jitte Akkermans, voorzitter van Jong VLD Mechelen. "57% van alle GAS-boetes in het arrondissement worden in Mechelen uitgeschreven. Daarmee heeft Mechelen alleen al meer boetes dan de overige 12 steden en gemeenten van het arrondissement samen."


Evaluatiecriteria


"Mechelen plant een herziening van het systeem. Wij schuiven een eenvoudig principe naar voren om de bestaande boetes te evalueren", stelt Jorrick Van der Heyden, woordvoerder van Jong VLD Mechelen. "Slachtofferloze daden dienen niet bestraft te worden. Concreet stelt Jong VLD vier wijzigingen voor aan de politieverordening, nl. voor geopende alcoholflessen, wildplassen, vuurwerk en fuiven."


Geopende alcoholfles


"Er is nu een wildgroei aan GAS-boetes. Zo kan zelfs een geopende alcoholfles tussen 0 en 8 uur u al een gasboete opleveren. Dat is pestgedrag tegen zowel jongeren als nachtwinkels", meent Jitte. "Volgens Jong VLD is er geen misdrijf zonder slachtoffer. Deze boete dient dan ook afgeschaft te worden. Laat onschuldige burgers met rust."


Wildplassen


"In 2010 werden er nog 350 GAS-boetes uitgedeeld voor wildplassen. Plassen tegen gebouwen stoort, maar in groenperken of waterlopen is zoiets tolereerbaar. We stellen voor hier een oogje toe te knijpen", gaat Jorrick verder. "De GAS-boete voor wildplassen kan dus geschrapt worden wanneer het gebeurt in groenperken of waterlopen."


Vuurwerk


"Ook bij het afsteken van vuurwerk zonder voorafgaande toestemming komt de Mechelse politie langs. Enkel op oudejaarsavond geldt er een uitzondering. Die uitzondering is hypocriet als men schermt met veiligheidsoverwegingen", zegt Jitte. "Vuurwerk afsteken, alcohol drinken of barbecues houden, brengt risico's mee. Dat betwisten we niet. Een liberale omgangswijze is evenwel dat wie schade aanricht verantwoordelijk wordt gesteld. De activiteit verbieden is een stap te ver."


Fuiven


"Een laatste voorbeeld: personen die hun fuif in open lucht niet vijf dagen op voorhand melden, worden bestraft met een GAS-boete. Openbare bijeenkomsten in gesloten ruimtes moeten minstens 48 uur op voorhand gemeld worden. Voor fuiven in gesloten ruimtes is dat zelfs drie weken op voorhand", stelt Jorrick. "Ook die regels zien we liever verdwijnen."


Conclusie


Jong VLD Mechelen hoopt met dit voorstel onschuldige burgers uit de handen van de overheid te houden. De politie moet een dienstverlener blijven en mag nooit zelf een bron van overlast worden.LEES MEER OVER VEILIGHEID

PRIVACY


De Liberalen delen 500 kaarsjes uit voor privacy. Ze willen daarmee aandacht vragen voor de gevaren van een controlesamenleving.PRIVACY


De burgemeester blijkt de bezwaren tegen zijn camera’s niet te vatten. De Liberale Jongeren Mechelen schenken hem daarom een DVD van ‘Das Leben der Anderen’.

NACHTWINKELS


De bestaande belasting op nachtwinkels is een pestbelasting. De liberalen stellen voor de algemene repressie in te ruilen tegen competitie en remedies van algemeen recht.