Tax Liberation Day

TAX LIBERATION DAY, MAG HET WAT VROEGER?

Geef 7 miljoen cultuurbeleid terug aan de Mechelaar

In Belgiƫ valt Tax Liberation Day volgens de berekeningen van Ernst&Young in de tweede helft van het jaar, meer bepaald op 6 augustus. Dat betekent dat politici meer dan de helft van het geld uitgeven dat een werkend individu verdient. De burger wordt aldus onbekwaam geacht zijn eigen loon te besteden. Zelfs de louter persoonlijke keuzes, zoals cultuuruitgaven, worden in zijn plaats gedaan. Belastingen ontnemen de burgers eigendomsrecht en aldus macht over eigen leven. De Liberale Jongeren Mechelen vragen alvast aan de stad Mechelen de burger zijn keuzevrijheid te herstellen. Ze stellen voor 7 miljoen euro die nu worden uitgegeven aan cultuurbeleid terug te geven aan de belastingbetaler.


Tax Liberation Day is de dag waarop een werkend individu zijn loon zelf mag uitgeven en niet langer moet afstaan aan de belastingen. Deze dag wordt bepaald op basis van een voor dat land gemiddeld loon. Er wordt verondersteld dat het individu kinderloos, ongetrouwd en huurder is. Tax Liberation Day geeft een beeld van de belastingdruk voor werkende mensen. Sinds 2011 is Belgiƫ onafgebroken de hekkensluiter in de EU.


"Als u woensdag de deur uitgaat om te gaan werken, is dit de eerste dag dat u uw loon zelf mag houden en naar eigen inzicht kunt uitgeven. Vreemd, want dat betekent dat de politici meer van uw geld uitgeven dan u", vertelt Jitte Akkermans, voorzitter van de Liberale Jongeren Mechelen. "Wij denken dat degene die werkt voor zijn loon de hoogste claim heeft op dat loon, en dus niet de politicus. Het is dan ook aan de burger om de vruchten van zijn eigen arbeid te besteden zoals hij dat zelf wenselijk acht."


"Eigendomsrecht geeft mensen de kans om hun eigen leven vorm te geven. Belastingen beperken die mogelijkheid", gaat Jitte verder. "Elke euro die een politicus uitgeeft, kunt u niet meer zelf besteden. Als u wilt sparen voor uw pensioen of nieuwe kleding kopen, heeft u pech want de politici hebben uw geld al uitgestrooid over hun favoriete projecten."


"De politici achten de burger klaarblijkelijk onbekwaam zijn eigen geld uit te geven", gaat Jari Vanroy, ondervoorzitter verder. "Zelfs als het over tentoonstellingen, festivals of musea gaat, kunnen we niet individueel kiezen aan dewelke we ons geld willen geven. De stad Mechelen geeft jaarlijks 7 miljoen euro uit aan subsidies, gebouwen en projecten binnen het cultuurbeleid. Zo gaat er deze beleidsperiode 2 miljoen euro naar een nieuw erfgoeddepot. Geef de Mechelaar opnieuw individuele beslissingsbevoegdheid, geef de Mechelaars alvast deze 7 miljoen euro terug. We hebben geen paternalisme nodig."


"Festivals, vuurwerk, tentoonstellingen en congressen worden reeds privaat aangeboden. Nu bloeien vooral de initiatieven die gefinancierd worden door politieke broodheren. Andere culturele projecten kunnen de concurrentie moeilijk aangaan doordat ze niet kunnen opboksen tegen aanbieders die geen geld moeten vragen aangezien ze het uit de stadskassen halen", licht Jitte toe. "Maak er een gelijk speelveld van waar iedere artiest het hart van elke individuele fan kan winnen."

"Wij willen de burger zijn eigen leven in handen geven. Daarvoor moet die wel de vruchten van zijn eigen arbeid kunnen uitgeven. Laten we in Mechelen alvast een eerste stap zetten en hem zijn cultuuruitgaven zelf laten doen. En als de Mechelaar dan andere prioriteiten heeft dan cultuur, pakweg pensioensparen, isoleren of er eens tussenuit knijpen, dan is dat ook prima. Het is immers zijn geld, zijn leven en zijn keuze", besluiten Jari en Jitte.LEES MEER OVER VRIJE SAMENLEVING

NIEUWE MAAN


De meerderheid prijst zijn eigen beleid aan met belastingsgeld. Zelfs de meerderheid moet volgens LJM daarvoor beroep doen op hun partijkassen i.p.v. op de stadskassen.

PRIVACY


De Liberalen delen 500 kaarsjes uit voor privacy. Ze willen daarmee aandacht vragen voor de gevaren van een controlesamenleving.FLYERVERGUNNING


Flyervergunning ongrondwettelijk volgens Raad van State. Dergelijke flyervergunning is eveneens ongewenst in vrije samenleving. De Liberale Jongeren Mechelen vragen dan ook de onmiddelijke afschaffing.